Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is binnen DVC een doorlopend onderwerp van aandacht en actie. Doormiddel van gericht beleid werkt DVC op de lange termijn toe naar verduurzaming en verbetering van producten en organisatie. Dokkumer Vlaggen Centrale is partner van MVO Nederland, waardoor wij als onderneming altijd alert zijn op de kansen en mogelijkheden. Zo streven wij er naar om de impact van ondernemingsactiviteiten op het milieu te minimaliseren en de maatschappelijke betrokkenheid te maximaliseren.

Missie

Als één van de grootste dundoekspecialisten ter wereld is DVC verantwoordelijk om de impact op het milieu te verminderen. Om deze reden is DVC erg zorgvuldig met het selecteren van leveranciers en werken wij als onderneming ook schouder aan schouder met onze leveranciers. Om zo de meest duurzame doeken aan onze klanten te kunnen leveren en samen aan een betere toekomst te werken.

2020

Door samenwerking met afvalverwerkers is gezocht naar een nuttige toepassing voor het afvaldoek. DVC streeft naar een methode waar dit afvaldoek ingezet kan worden voor materiaalhergebruik, maar helaas is er nog geen mogelijkheid om dit te realiseren.

Tegenwoordig is “de meest nuttige toepassing” voor het afvaldoek om als brandstof ingezet te worden voor het opwekken van energie. Dit geeft de verwerking van het doek een D waardering op de ladder van Lansink. De ladder van Lansink is een standaard voor afvalverwerking, in 1979 door de tweede kamer ingesteld.

Lansink

Op internationaal niveau wordt de ladder van Lansink vaak aangeduid als de afvalhiërarchie. In samenwerking met verschillende belanghebbenden zoals afvalverwerkers zoekt DVC naar verschillende oplossingen om het afvaldoek opnieuw te gebruiken, met als doel in 2020 compleet hergebruikt materiaal te gebruiken. Indien deze manier van verwerking van doek mogelijk wordt zal het als een B (hergebruik)  op de ladder van Lansink staan.

Actueel

In 2017 werkt Dokkumer Vlaggen Centrale ook aan verschillende projecten, zoals:

  • Het opzetten van een milieuvriendelijke vlaggendoek lijn, de zogeheten PET vlaggen, gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Het PET-flessen doek is een verdere stap naar het uiteindelijke lange termijn doel naar een vlaggendoek dat ingezet kan worden voor materiaalgebruik.
  • Extra energiebesparende maatregelen. Er word gekeken naar het gebruik en de voordelen van groene stroom.
  • Opzetten van een retoursysteem op de korte termijn. Dokkumer Vlaggen Centrale zet dit systeem op om geleverde vlaggen weer in te zamelen op het moment dat de vlag overbodig is bij de klant. Op deze manier kan de partner van DVC niet alleen het afvaldoek van DVC verwerken, maar ook het afval van de klanten van DVC in plaats van dat het afval van de klant in een vuilniscontainer verdwijnt.

Benieuwd naar hoe wij van PET flessen vlaggen maken? Bekijk onderstaande video of kijk voor meer informatie op PET-flag.com.

Partners

DVC werkt samen met meerdere partners om de opgezette doelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen te behalen. Bij DVC wordt gestreefd om alleen gebruik te maken van duurzame materialen en leveranciers die verantwoord ondernemen.